אם לא הורית בצוואה הוראות באשר לעיזבונך לאחר פטירתך, חוק הירושה יחול בעניינך כברירת מחדל (גם אם תרצה וגם אם לאו) ויורשיך יהיו היורשים אותם קבע המחוקק, על פי סדר הירושה והם מהווים מבחינת חוק הירושה – היורשים על פי דין של המנוח.
אם המנוח לא ערך צוואה והותיר אחריו בן זוג והותיר גם ילדים או נכדים או הורים
- הראשונים בתור הינו בן זוג (לרבות ידוע בציבור שאינו נשוי לאדם אחר באותה עת) אשר מקבל, מחצית מהירושה. (בן הזוג רשאי לקבל את המטלטלין ואת מכונית הנוסעים הרשומה על שם הנפטר. אלמנה זכאית לקבל גם דמי כתובה ותוספת כתובה וכן אפשר שתקבל מזונות מן העזבון.
- אחרי בן הזוג- מקבלים מחצית מהירושה – ילדי המנוח (לרבות אלו אשר נולדו תוך 300 יום מיום הפטירה) והם מתחלקים שווה בשווה במחצית הנותרת של העזבון. במידה ואחד מהילדים נפטר לפני פטירת המנוח, החלק של אותו ילד מתחלק שווה בשווה בין ילדיו של אותו הילד, כלומר – נכדיו של המנוח.
- אם המנוח לא השאיר אחריו ילדים והותיר נכדים – הנכדים באים בנעלי הילדים, והם יורשים את המחצית הנותרת שווה בשווה ביניהם, במקום הוריהם ילדי המנוח.
- אם המנוח לא הותיר ילדים ונכדים והותיר הורים – ההורים של המנוח מתחלקים שווה בשווה במחצית הנותרת של העיזבון.
אם המנוח הותיר בן זוג ולא הותיר ילדים נכדים או הורים, אך הותיר אחים
בן הזוג מקבל 2/3 מהעיזבון והאחים (או הילדים של מי מהאחים שנפטר) מתחלקים ב-1/3 שווה בשווה. יחד עם זאת, אם בן הזוג היה נשוי למנוח 3 שנים או יותר, וגר איתו בדירה, אז בנוסף, ל – 2/3 מהעיזבון יקבל בן הזוג גם את דירת המגורים במלואה.
אם המנוח הותיר בן זוג ולא הותיר ילדים נכדים או הורים, אחים או אחיינים – אך הותיר סבים
בן הזוג מקבל 2/3 מהעיזבון והאחים (או הילדים של מי מהאחים שנפטר) מתחלקים ב-1/3 שווה בשווה. יחד עם זאת, אם בן הזוג היה נשוי למנוח 3 שנים או יותר, וגר אתו בדירה, אז בנוסף, ל – 2/3 מהעיזבון יקבל בן הזוג גם את דירת המגורים במלואה.
בן הזוג יורש את כל העזבון לבדו רק אם הנפטר לא הותיר אחריו ילדים, נכדים, הורים, אחים, אחיינים, או סבים.
אם הנפטר הותיר ילדים ולא הותיר בן זוג
הילדים מתחלקים ביניהם שווה בשווה. אם מי מהילדים נפטר לפני פטירת המנוח – הרי שילדיו – נכדי המנוח, נכנסים כיורשים במקום הילד שנפטר, והם יורשים את חלקו.
לעניין ילדים חשוב להדגיש כי בדיני הירושה, מי שאומץ כדין על יד המנוח נחשב כילד הזכאי לרשת את המנוח לכל דבר ועניין, וכך גם ילדי המאומץ, יחשבו כנכדי המנוח. יחד עם זאת, הורי המאומץ וסבי המאומץ, לא יחשבו כקרובי המשפחה של המנוח, ולא יבואו בנעלי המאומץ.
באם המנוח לא הותיר בן זוג, ילדים, נכדים, אחים, אחיינים והורים
הורי הוריו של הנפטר (הסבים) וצאצאיהם (בני דודים) מתחלקים שווה בשווה ביניהם.
באם המנוח נפטר ערירי ללא כל משפחה
ירושתו עוברת לניהול האפוטרופוס הכללי ונשמרת מספר שנים עד לחלוף המועד הקבוע בחוק – אחריו, עובר העזבון למדינה. גם במקרה, זה אם מדובר בקרוב משפחה שאינו מהווה יורש על פי דין כאמור לעיל, אפשר והוא יוכל לתבוע את עזבון המנוח.
אם חשוב לך מה יעשה עם עזבונך לאחר מותך, ואתה רוצה להגן ולשמור על אהוביך – תערוך ללא דיחוי צוואה, אצל עו"ד המתמחה בתחום.