בין אם אתם עסק מצליח או עסק קטן, או בעל מקצוע שנותן שירותים, הצעד אשר יכול להקפיץ ולשדרג את העסק שלכם הוא לגשת למכרז ולזכות בו, בין אם זה לתת שירות או למכור מוצר. עסקים רבים הצליחו להתפתח ולשגשג בזכות זכייה במכרז. זה נותן תוקף למצוינות ואיכות של העסק.
החוק במדינת ישראל מחייב גופים רבים ועסקים לפרסם מכרזים בטרם ההתקשרות, וזאת מתוך מטרה לקבל את ההצעות הטובות ביותר, באמצעות עריכת תחרות בין מציעים, ותוך שמירה על עקרון השוויון והסודיות בין המציעים. לפיכך, כאשר ניגשים למכרז, יש תמיד לזכור שמלבד העובדה שאנחנו צריכים לעמוד בדרישותיו ותנאיו, יש מולנו מציעים, המתחרים מולנו, על אותו הפרס.
להלן כמה דגשים לכל בעלי העסקים אשר מעוניינים לגשת למכרז ולקבל הזדמנות שווה לקדם את העסק שלהם:
יש לבצע את הוראות הצעת המחיר בצורה דווקנית ומדויקת
צריך למלא את כל ההנחיות של המכרז מבלי להוסיף, לשנות או לתקן דבר במסמכים שלו. לכתוב בצורה מפורשת וברורה את ההצעה (למשל כולל או לא כולל מע"מ), לחתום על ולהגיש את כל המסמכים בדיוק כפי שהן הופיעו בחוברת המכרז, ובמיוחד את הערבות הבנקאית שמצורפת.
חשוב לי לציין כי אם תקפידו ותדייקו בכל התנאים שנדרשים במכרז, ובמיוחד לחלק התקציבי ו/או לחלק האיכותי במבנה המכרז, בצורה הטובה ביותר, תוך הצגת יתרונות ומסמכים איכותיים ביותר, תגדילו לעצמכם את הסיכוי לזכייה. כאן, כל המרבה, הרי זה משובח.
שמירה קפדנית על ההליך התקין של המכרז ותנאיו– על מנת שהוא יהיה שוויוני והוגן
יש לשמור על המאפיינים האתיים שלו, כדי שהוא יהיה תקין. לפיכך, הן המציע והן המפרסמים של המכרז, חייבים להקפיד על מאפיינים הכרחיים:
תנאי הכרחי שמציע תמיד חייב לעמוד בו, הוא תנאי סף. בכל הצעת מחיר ישנם תנאי סף, שאי עמידה ולו באחד מהם, תביא לפסילת ההצעה. יש לוודא באופן חד משמעי שאתם עומדים בכל תנאי הסף ובפרט בכל הנוגע להתאמה כספק, נותן שירותים או קבלן רשום. לצרף את כל האישורים, לרבות מסמכים רישיונות וההמלצות בצורה מסודרת וברורה, כאשר הם תקפים למועד הגשת ההצעות עצמם.
ככל שהינכם נדרשים להגיע לישיבה עם המפרסם או לכנס ספקים כתנאי להשתתפות במכרז, אתם חייבים להגיע. ככל שיש אי הבנה או תנאי שלא ברור לכם במסמכיו או נספחיו, אתם חייבים לשלוח שאלות הבהרה למפרסם, תוך הקפדה על המועדים שנקבעו לשם כך. אחרת, לא תוכלו לטעון שלא הבנתם או טעיתם. תשאלו שאלות!!!
יש להגיש את ההצעה במועד שנקבע (עדיף להגישה כרוכה ומסודרת על מנת שמסמכים לא יאבדו). הצעות שהתקבלו לאחר שחלף המועד להגשתם, יפסלו. לכן, יש לוודא שההצעה התקבלה לתיבת המכרזים או למשרדים שפורסמו כמקום קליטת ההצעה.
הריני להדגיש כי אפשר ויפסלו את ההצעה שלכם, גם אם עמדתם בכל התנאים הנ"ל אם יתברר בדיעבד שנקטתם בתכסיסנות (למשל תיאום הצעות מחיר בין משתתפים אסור בתכלית האיסור ויפסלו את כל המציעים ששיתפו פעולה), ניצלתם קשר אישי או קרבה למי מחברי ועדת המכרזים וכמובן, אם יתברר שנהגו כלפיכם בהעדפה או יתרון כלפי אחרים בשל שוחד או התנהלות בלתי ראויה אחרת.
מהם הזכויות שלכם במסגרת ההשתתפות בהליכי המכרז?
כעסק המעוניין להשתתף במכרז, ולהגיש הצעה, דעו כי המכרזים ברובם פתוחים להצעות לכל מי שמוצא עצמו מתאים לתנאיו. לכן, יש לכם זכות לרכוש את חוברת המכרז, ויש לכם הזכות לעיין בטפסים שלו לפני רכישתו. לעיתים כדאי לעיין במסמכי המכרז, לפני רכישתו במאות או אלפי שקלים כדי לוודא, את התאמת המכרז לעיסוקכם. מפרסם המכרז חייב לדווח למשתתפים בו על תוצאותיו, ולא רק לזוכה עצמו. כלומר, מובטחת לכם מראש הזכות לדעת את תוצאות המכרז – ויהי מה. בנוסף, לכל משתתף יש זכות לעיין בהצעה הזוכה, גם אם הוא עצמו הפסיד.
כמו תמיד, אך במיוחד בענייני מכרזים, אני מייעצת לכם בחום, להסתייע בעו"ד או במומחה בתחום, בהכנת המכרז בטרם אתם ניגשים אליו. יהיה זה מצער, בלשון המעטה, לפספס את הסיכוי הגדול שהיה לכם לזכות, רק מטעמים טכניים.
שאו ברכה וראו הצלחה בכל פועלכם.