עתירות מנהליות

עתירה מנהלית הוא הליך משפטי – הגשת תובענה לבית המשפט המחוזי המוסמך שדן בהליך כבית משפט לעניינים מנהליים בהתאם להוראות מיוחדות הקבועות בחוק בתי המשפט לעניינים מנהליים, בה מבקשים מבית המשפט לבטל או לשנות החלטה שהתקבלה על ידי רשות ציבורית.

"רשות" הינה כל רשות מרשויות המדינה, רשות מקומית וכן גופים ואנשים אחרים שממלאים תפקידים ציבוריים על פי דין, ראשי רשויות ועוד.
כל עניין הנוגע לסכסוך שבין אדם (אדם פרטי או תאגיד), לבין רשות מרשויות המדינה – הוא "עניין מנהלי".

כדי שניתן יהיה להגיש עתירה על עניין מנהלי, אותו עניין חייב להיות מפורט בתוספת הראשונה וכנגד אותו הגוף המפורט בתוספת הראשונה לחוק.
מדובר ברשימה סגורה של עניינים מנהליים. כך למשל מתוך 62 עניינים המפורטים בתוספת הראשונה ניתן למצוא ענייני :
ארנונה, חופש מידע, חינוך, מועצה דתית, מכרזים, רישוי עסקים, עמותות וחל"צ, הסדרת הפעלת עסק, רשויות מקומיות, תיירות, תכנון ובנייה, ביטחון הציבור, מנהל אוכלוסין, עובדים זרים ומסתננים, דיור ציבורי, החלטה של רשות לפי פקודת התעבורה (לא עניין פלילי), מפלגות, בעלי חיים, הסדרת עיסוק, ספורט, שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, הגנת הסביבה, חתימה אלקטרונית, מאגרי מידע, תאגידי מים, עיצומים כספיים, רכישה לצרכי ציבור, חיילים בשירות קבע, שוטרים וסוהרים, אגודה שיתופית, תמיכות, חקלאות, בריאות, סמים מסוכנים, תקשורת, תקינה, שירות אזרחי, קליטת עלייה, מאבק בטרור פיקוח על שירותים פיננסיים, השקעות הון, רשות מקרקעי ישראל ועוד…

"החלטה" – כל החלטה שהתקבלה בעניינו של האזרח או הפרט במילוי תפקיד ציבורי על פי דין, לרבות העדר החלטה או מעשה או מחדל של הרשות (למעט החלטה הנוגעת לתקנות). כלומר, עתירה מנהלית תוקפת את ההחלטה של הגורם הציבורי.

למשל: חברה שהגישה בקשה להתמודד במכרז ציבורי והגישה הצעה, אך הצעתה לא התקבלה ונבחר זוכה אחר. התאגיד יכו להגיש עתירה מנהלית ובמסגרתה הוא יתקוף למשל פגמים שנפלו במסגרת קבלת ההצעה הזוכה או במסמכי המכרז עצמו.

מוצע לעיין במאמר של עו"ד תמר קידר ובו טיפים לגבי איך לגשת למכרז ולזכות בו.

 

עתירות מנהליות

האם העתירה הוגשה בזמן?

יש להגיש עתירה מנהלית מוקדם ככל שניתן ללא דיחוי, ולא יאוחר מ- 45 ימים מיום מתן ההחלטה. כאשר עתירה מוגשת זמן רב מדי לאחר שהתקבלה החלטה וכל שינוי בה יכול לגרום לנזקים בלית הפיכים או מעשה עשוי, יתקשה בית המשפט להתערב בהחלטה.
חוסר ניקיון כפיים
בית המשפט לא ייתן סעד לאדם שעשה דין לעצמו ופעל שלא כחוק לפני שעתר או מי שלא גילה את מלוא העובדות בפני בית המשפט.

האם כתב העתירה הוגש כדין?

במסגרת העתירה יש לצרף את כלל המסמכים והראיות וכן תצהיר "בג"צי": תצהיר קצר המפנה את הקוראים לעובדות המצויות בכתב העתירה ומצהיר על כך שהרשום בכתב העתירה נכון ומציין את מקור העובדות שמצוינות בעתירה.

למה צריך עורך דין כדי להגיש עתירה מנהלית?

מאחר ועתירה מנהלית היא הליך סבוך מורכב, ייצוג משפטי הנוגע לעתירה מנהלית הוא יקר יותר בייחס לייצוג משפטי בהליכים אחרים. בנוסף לכך הסכומים הנדרשים לתשלום דוגמת האגרה המקובלת ושכר הטרחה לעורכי הדין הוא גבוה יותר.
נקודה נוספת שחשוב לציין בנקודה זאת, היא העובדה שיכול בית המשפט להחליט כי העתירה איננה מוצדקת ואף קנטרנית או שיש בה פגמים המצדיקים סילוק על הסף. בשל כך, יש בהחלט אפשרות שיוטל על מגיש העתירה הוצאות של עשרות אלפי שקלים בשל עובדה זאת.
לכן, הן כדי שתצליחו לקבל את הסעד המבוקש והן כדי שלא יגרם לכם נזק יותר גדול, מעצם הגשת העתירה באופן לקוי, יש חשיבות קריטית לקבל ייצוג מעורכי דין מומחים לתחום עוד בטרם תוגש העתירה, ומיד כשעולה הצורך לנקוט בהליכים נגד הרשות המנהלית.

השאירו פרטים לקביעת פגישת ייעוץ:

פנו אלי
דילוג לתוכן