צו ירושה: כיצד מגישים את הבקשה?

במקרה המצער שבו קרוב משפחה שלכם נפטר, הרי שעל מנת לקבל את הנכסים אשר רשומים על שמו ועזבונו בירושה (ובהעדר צוואה שהמנוח הותיר אחריו), יש להגיש בקשה לצו ירושה.

מי מגיש את הבקשה לצו ירושה?

רק יורשי המנוח על פי דין (בעניין זהות היורשים והזכאות לרשת את המנוח כתבתי כאן בעבר).
להיכן מגישים את הבקשה לצו ירושה?
באופן רגיל, הבקשה לצו ירושה מוגשת לרשם לענייני ירושה במחוז שבתחום שיפוטו היה מקום מושבו של המוריש – קרי מקום המגורים. במקרה של מנוח שמקום מגוריו האחרון היה באשקלון, הרי שהרשם המוסמך הוא הרשם לענייני ירושה בבאר שבע.
ככל שהיורשים מעוניינים להגיש את הבקשה לבית הדין הדתי למשל, במקרה של יורשים יהודים שמעוניינים להקנות סמכות לבית הדין הרבני, הרי שיש צורך בהסכמת כל היורשים כולם להגשת הבקשה ולמתן צו.

מתן ייעוץ בעניין צו ירושה

מהם הדרכים והמסמכים להגיש בקשה לצו ירושה?

1. יש למלא בקשה לצו ירושה (בקשה בטופס מקוון או בקשה בטופס ידני).
2. כאשר המוריש הינו בעל תעודת זיהוי ישראלית אין צורך לצרף תעודת פטירה. יחד עם זאת, אני נוהגת לצרף כבשגרה את תעודת הפטירה לבקשה.
3. אם המוריש נפטר בחו"ל והוא בעל תעודת זהות ישראלית, יש לעדכן את דבר הפטירה במרשם האוכלוסין של מדינת ישראל לפני הגשת הבקשה. ככל שהמוריש אינו בעל ת.ז. ישראלית יש להמציא תעודת פטירה מאומתת כדין. אם לא ניתן להמציא תעודת פטירה יש להגיש בקשה להוכחת מוות בדרך אחרת.
4. אישור על משלוח הודעה בדבר הגשת הבקשה בדואר רשום ליורשים או אישור על כך שהמבקש הודיע באופן אישי ליורשים אודות הגשת הבקשה.
5. ייפוי כוח, אם המבקש מיוצג על-ידי עורך-דין.
6. אישור על תשלום אגרה בגין הגשת הבקשה וכן אגרה בגין פרסום הבקשה בעיתון (עלות אגרת בקשה בבקשה מקוונת זולה יותר מהגשה ידנית וסכום האגרה הינו 426 ₪. אגרת פרסום בעיתון הינה 130 ₪ – ובסך הכל אגרות של 556 ₪ שניתן לשלם באינטרנט).
7. במידה ואחד מהיורשים מוותר על חלקו בעיזבון, יש לצרף העתק "תצהיר הסתלקות" חתום על-ידי המסתלקים (המוותרים על חלקם בעיזבון) ומאומת כדין על-ידי עורך-דין.

האם קיימת חובה להיות מיוצג על ידי עורך דין בהגשת הבקשה?

אבהיר ואדגיש כי בניגוד לעבר, הרי שכיום, ניתן להגיש בקשה לצו ירושה ללא מעורבות של עורך דין. יחד עם זאת, מומלץ בחום, להיעזר בשירותי עורך דין.
שכ"ט לעורך דין בסוג כזה של בקשות – נע בין 3,000 ₪ בתוספת מע"מ ועד ל- 5,000 ₪ בתוספת מע"מ לכל היותר (ובמקרים מורכבים, בעיקר).
יובהר כי במידה ומי מהיורשים מעוניין לוותר על חלקו בעיזבון – הרי שכאן נדרש תצהיר המאומת כדין על ידי עורך דין.
בעניין זה כמו בעניינים נוספים, בטרם נקיטה בצעד משפטי כלשהו, יש להתייעץ עם עו"ד המתמחה בתחום הרלוונטי.

* הכותבת היא עורכת-דין העוסקת בדיני מקרקעין, רשויות מקומיות, תכנון ובנייה ודיני מכרזים.

** המידע המוצג במאמר הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. הכותבת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

מאמרים נוספים:

פנו אלי
דילוג לתוכן