למה צריך לערוך צוואה?
חוק הירושה קובע הסדרים משפטיים שחלים על אדם שנפטר, ועל חלוקת עזבונו, בין אם ירצה בכך ובין אם לאו. לכן, כל מי שמעוניין שההסדר החוקי, הקיים כיום בחוק הירושה, לא יחול על העזבון שלו אחרי פטירתו – צריך וחייב לערוך צוואה.
כמו כל מסמך משפטי יש בעריכת צוואה היבטים משפטיים רבים שיש לקחת אותם בחשבון, על מנת שהרצון שלכם כמורשים, יבוא לידי ביטוי ויקבל תוקף חוקי.
ישנם סוגי צוואה שונים: צוואת בפני עדים, צוואה בכתב יד וצוואה בפני רשות. כמו כן, יש אפשרות לעשות צוואה בעל פה, במקרה של שכיב מרע – וגם תוקפה כפוף בעמידה בתנאים הקבועים בחוק.
מאחר וישנה חשיבות משפטית רבה לצורת הצוואה, וכיצד עורכים אותה נכון, אני מציעה להתייעץ עם עו"ד שמתמחה בתחום, שיסייע לכם.
הדגשים שאני מתארת כאן, מתייחסים לתוכן של הצוואה, ולא לצורתה:
- ככל שהמצווה מעוניין להוריש ליורש מסוים חלק או את כל עזבונו, הרי שאסור לאותו יורש להיות מעורב בעריכת צוואה, במישרין או בעקיפין. מעורבותו בצוואה עשויה להביא לביטולה של הצוואה. מעורבות יכולה לבוא לידי ביטוי למשל, בנוכחות בעת עריכת הצוואה, והדרכת המצווה, מה לכתוב, או היותו של אותו יורש עד לצוואה. יוצא הדופן היחיד לכך, הינו צוואה הדדית, שבה נוכחים שני המצווים והם מצווים את חלוקת העיזבון בנוכחות אחד השני, בהתקיים תנאים מסוימים.
- במידה והמצווה הינו אדם מבוגר אשר בריאותו הרפואית רופפת, מומלץ לערוך את הצוואה ולצרף אליה חוות דעת רפואית המעידה כי המצווה שקול, צלול, צוואתו נערכת בגמירות דעת ובלי שהיה האחרון נטול תחת השפעה בלתי הוגנת.
- כדאי לעיתים להסריט את המצווה בעודו נותן הוראות על פי הצוואה, על מנת לספק הוכחה נוספת לגמירות דעתו, וכשירותו של המצווה. למען הסר ספק, הסרטון כשלעצמו, אינו מהווה צוואה כדין.
- במידה והמצווה אינו דובר ו/או קורא ו/או מבין את השפה העברית על בוריה והוא עורך צוואה בשפה העברית, מומלץ להסתייע בעניין זה במתורגמן אשר יבהיר למצווה ויסביר לו את הרשום בצוואה. יש לרשום את דבר ביצוע התרגום בצוואה. במקרה של צוואה בפני עדים, רצוי שגם העדים יבינו את שפת המצווה.
- מצווה רשאי להוריש את עזבונו לאדם בכפוף למילוי תנאי מסוים, חתונה, הגעה לגיל 18 וכו' – כלומר "ירושה על תנאי דוחה" או "ירושה על תנאי מפסיק". בצוואתו, רשאי המצווה, להורות על מעשה או תנאי אשר בזכותו או במועד מסוים יזכה הזוכה בירושה, או שבהתקיימותו תנאי או מועד או מעשה, לא יהיה זכאי זוכה לחלקו בירושה. למשל, מצווה רשאי להתנות את קבלת הירושה עם חתונת הזוכה או כל עוד הוא איננו חוזר בשאלה. יש לקבוע תנאים סבירים, שכן תנאים מסוימים עלולים להיות בלתי סבירים, לא חוקיים, לא מוסריים או לא אפשריים, ובשל כך, להתבטל.
- במקרים שבהם המצווה מעוניין להוריש את ירושתו ל"יורש במקום יורש" כלומר שהשני יזכה אם הראשון לא זכה, או "יורש אחר יורש" כלומר שהשני יזכה אחרי שהראשון זכה, כדאי להיוועץ עם עו"ד שכן כל אחת מהאפשרויות יכולה להוביל לתוצאה שונה.
- מומלץ להפקיד את הצוואה אצל הרשם לענייני ירושה שכן הפקדה זו מונעת אי הבנות או ספקות לגבי קיומה של הצוואה ואופן חלוקתה ועל כשרותו של המצווה. במידה והופקדה צוואה אצל הרשם לענייני ירושה, ואחד הצדדים מציג צוואה חדשה אשר לטענתו נכתבה במועד מאוחר יותר, יבדוק בית המשפט את המקרה לגופו.
- זכרו, צוואה ניתנת לשינוי כל אימת שמעונין לכך המצווה. לדוגמא: לעיתים שינויים במצב המשפחתי או הכלכלי מביאים לשינויים בצוואה. ניתן אף לשנות צוואה אשר מנוסח בה מראש תנאי כי לא תשונה בעתיד, וזאת בהתאם לנסיבות.
שימו לב, צוואה איננה עניין של מה בכך וטעות בעריכתה עלולה להוביל למחלוקות קשות אשר פעמים רבות נגמרות בהתדיינות יקרות וארוכות בבית המשפט. לפיכך, מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בדיני משפחה, אשר ילווה אתכם לאורך כל עריכת הצוואה, עד להפקדה אצל הרשם לענייני ירושה.
בברכת בריאות ואריכות ימים. עו"ד תמר קידר.